architecture . interiors . landscape . industrial . graphics

Kalpavruksh

Vinay’s Residence, Hospet, India

The built form is split over three levels: the lower level garage, office and Maid room, the middle level Living, Dining, Kitchen, Master bedroom, Daughters Bedroom and top level Son’s Bedroom, Guest Bedroom, Gym Room.

The spaces are being characterized by Simplicity of shape and volume as well as emphasis on spatial solutions enhanced by the use of different textures, changing height and management of light. The exteriors exhibit a harmonious and a well-proportioned juxtaposition of masses with the interplay of Shera Board cladding, use of bamboo, kota stone and stone gabion wall rises the house above the natural ground level to enhance views. The upper level has a separate formal entry to the foyer with a screen of glass connecting Family area, the living room is completely atomized with high end Home theatre system, ceiling fan and motorized curtains. The bi fold door makes it possible to expand or divide the space according to the user demand and connects the family and living room. The warm modern vocabulary also includes the entertainment center in the Family Room, The void in the family area allows ample of light to the house, with modern minimalist furniture and Asian inspired floral screen between the powder room and family area. The Stair is treated as a sculptural element with Stainless steel rods and wooden panel with cork laminate.

Further on artificial lighting, furniture and art act as a catalyst in the creation of pure, clean warmth of timeless Indian contemporary interiors.